Kerst

Het is alweer bijna kerst. Overal zie je langzaamaan de kerstbomen komen en worden de lampjes opgehangen. Toch gaat deze kerst anders worden dan andere jaren. Niet uit eten en minimaal bezoek.

Kerst wordt met name gezien als warmte, gezelligheid en daar hoort vaak lekker eten bij. Dit lekkere eten wordt vaak geassocieerd met ongezond eten. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet waar te zijn. Je kunt prima lekker én gezond eten.

Tijdens het bladeren in de boekjes van de supermarkten die nu volop te verkrijgen zijn en het zoeken naar recepten op het internet kwam ik de volgende recepten tegen die ik graag met jullie wil delen.

Voorgerecht Carpaccio van Groenten

  • Wat heb je nodig voor 4 personen
    • 1 venkel
    • 200 gram radijs
    • 25 gram pistachenoten
    • 1 perssinaasappel
    • 1 tl mosterd     
    • 1 el olijfolie extra vierge
    • ca. 100 gram geitenkaas

Eventueel kun je in plaats van geitenkaas ook feta gebruiken.

  • Hoe maak je het?
    • Snijd of schaaf de venkel en de radijs zo dun mogelijke plakjes en verdeel dit over 4 borden.
    • Hak de noten grof
    • Boen de sinaasappel schoon en rasp deze half.
    • Pers de sinaasappel uit
    • Meng het sap, de rasp met de mosterd en de olie, breng op smaak met kruiden
    • Verdeel de dressing over de venkel en radijs en bestrooi met de geitenkaas(bolletjes) en pistachenoten.

Hoofdgerecht Kipgehaktbrood

Wat heb je nodig?

  • 600 gram kipgehakt
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 5 el paneermeel
  • 2 el ketchup
  • 1 paprika
  • 100 gr wortels
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl basilicum
  • Barbecuesaus
  • Hoe maak je het?
    • Verwarm de oven voor op 180 graden
    • Snijd de paprika, ui en knoflook in kleine stukjes
    • Rasp de wortel
    • Meng alle ingrediënten, behalve de barbecuesaus en paneermeel in een kom
    • Voeg daarna het paneermeel toe
    • Schep het gehaktmengsel in een vorm (bijvoorbeeld een cakevorm) en strijk de bovenkant glad
    • Verdeel wat barbecuesaus over de bovenkant en zet het gehaktbrood circa 40 minuten in de oven.

Hier kun je prima wat aardappeltjes bij eten en een lekkere salade.

En sluit de maaltijd af met een lekker toetje.

Nagerecht Cheesecake in een glaasje

  • Wat je je nodig voor 4 personen
    • 250 gram diepvries bramen
    • 500 gram volle kwark citroen
    • 2 el poedersuiker
    • 6 kletsmajoors
    • 150 gram verse bramen
    • 2 el zachte parels
  • Hoe maak je het?
    • Doe de diepvriesbramen in een hoge kom en pureer deze met een staafmixer
    • Wrijf de fruitpuree door de bolzeef en vang de saus op in een kom. (bramencoulis)
    • Meng 3 el bramencoulis door de helft van de citroenkwark.
    • Roer de poedersuiker door de rest van de bramencoulis.
    • Doe de koekjes in een plastic zak en rol met de deegroller tot kruimels
    • Schep de koekkruim in glazen
    • Verdeel de bramencitroenkwark en de rest van de citroenkwark er in laagjes over. Eerst de bramencoulis, daarop de kwark
    • Garneer met verse bramen en wat parels

Ben je nu veel met je gewicht bezig en probeer je wat kilo’s kwijt te raken, dan is kerst een extra lastige periode. De kerst is ook zeker een moment om te genieten. Probeer dit wel in de hand te houden en niet teveel te eten, maar het belangrijkste is wel om het na de kerst weer op te pakken.

Mocht hier nou jouw struikelblok zitten óf heb je andere vragen, wacht dat niet om contact met ons op te nemen. Daarvoor kun je hier klikken.

Ondanks allen wensen wij jullie toch een heel fijne feestdagen en een gezond 2021!