Peulvruchten

Wist je dat peulvruchten eigenlijk heel erg gezond zijn?! Er zitten veel voordelen aan voor je gezondheid. Het advies is daarom ook om iedere week een keer peulvruchten te eten. Red jij dat?

Wat zijn peulvruchten?

Onder peulvruchten wordt verstaan: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen.

Nederland zou Nederland niet zijn als er geen uitzonderingen zijn.

Officieel zijn groene bonen (sperziebonen, snijbonen, doperwten en peultjes) ook peulvruchten, maar deze worden gerekend tot de groente. Dit geld ook voor pinda’s. Officieel is dit een peulvrucht, maar wordt dit gerekend tot de noten.

Waarom zijn peulvruchten zo goed?

Ten eerste  zijn peulvruchten goede vleesvervangers, omdat ze rijk zijn aan eiwitten! Eet je dus vegetarisch of veganistisch zijn peulvruchten goede producten om te eten.

Naast eiwitten bevatten peulvruchten nog meer goede voedingsstoffen zoals, vezels, ijzer en diverse vitamine en mineralen.

Vezels zorgen ervoor dat je sneller en langer een vol gevoel hebt en stimuleren de darmwerking.

Kopen van peulvruchten

Peulvruchten zijn gewoon in de supermarkt te koop. Je vindt ze vaak in pot, blik of gedroogd. De gedroogde peulvruchten komen wat minder vaak voor. Ook zijn er een aantal peulvruchten die vers voor komen.

Qua gezondheid maakt het niet uit welke je pakt. Het is wel van belang dat je bij peulvruchten uit blik alert bent op de hoeveelheid zout die eraan toegevoegd zit. Kies voor <0,5 gram zout per 100 gram en spoel de peulvruchten zo goed mogelijk af, zodat er niet zoveel zout achterblijft.

Recept met peulvruchten:

Linzen met ratatouille (recept van het voedingscentrum)

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram bruine linzen
  • 1 laurierblad
  • 4 peperkorrels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine aubergine
  • 1 kleine courgette
  • 2 tomaten
  • 1 gele of rode paprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Tijm
  • Provençaalse kruiden
  • 50 gram verse geitenkaas

Hoe maak je het?

  1. Was de linzen en kook ze in ruim water met het laurierblad en de peperkorrels. Ca. 45 minuten.
  2. Maak de groeten schoon en snijd de ui en knoflook klein.
  3. Halveer de courgette en aubergine in de lengte en snijd de helften in plakken.
  4. Snijd de tomaten in parten en de paprika in flink blokjes
  5. Fruit de ui en de knoflook glazig in de olie
  6. Voeg de rest van de groente toe met wat tijm en Provençaalse kruiden. Smoor de groente in 20 minuten gaar.
  7. Serveer de linzen met de groenten en verkruimel de geitenkaas eroverheen.

Zet dus eens wat vaker peulvruchten op tafel. Vragen over een gezond voedingspatroon, vegetarisch- of veganistisch eten, maak dan een afspraak.