Suikers deel 2

In de blog van vorige week kon je lezen dat het belangrijk is om te letten op waar de suikers uit de voeding vandaan komt. Dat het de toegevoegde suikers zijn waar je goed op moet letten. Fabrikanten zijn druk bezig om producten aan te bieden die laag in of vrij van suikers zijn, maar is dat ook wel zo? En hoe kun je dat nou precies zien op een etiket?

Het etiket

Op een etiket/verpakking is een ingrediëntendeclaratie verplicht. Hierin staan alle ingrediënten genoemd die in het product zitten. Hiervoor geldt: wat vooraan staat, zit er het meest in.

Schuilnamen suiker
Als je dacht dat suiker altijd vernoemd stond als: suiker in de ingrediëntenlijst heb je het mis. Er zijn ontzettend veel verschillende namen voor suiker.
Hieronder namen die vaak gebruikt worden om suiker aan te duiden op een verpakking.

  • Suiker, kristalsuiker, rietsuiker, melksuiker, druivensuiker
  • Lactose, fructose, dextrose, maltose
  • Glucose-fructosestroop, glucosestroop, stroop, honing, agavesiroop, ahornsiroop
  • Vruchtenconcentraat, maltodextrine

Dit zijn de meest voorkomende benamingen.

Reuze mergpijp

Ingrediënten: suiker, plantaardige olie (palm, raap, zonnebloem, shea), glucose-fructosestroop, scharrelei, sapconcentraat (appel, 0,1% framboos), sojaboon, tarwebloem, voedingsvezel (inuline), dextrose, magere cacaopoeder, 1,5% frambozenpuree, kokosvet, tarwezetmeel, abrikozenpit, sojabloem, lactose, stabilisator (sorbitol [E420], glycerol [E422]), water, gemodificeerd maïszetmeel, emulgator (sojalecithine [E322], mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur [E472b], polyglycerolester van vetzuren [E475], esters van propaan-1,2-diol met vetzuren [E477], sorbitaantristearaat [E492]), rijsmiddel (kaliumtartraat [E336], difosfaat [E450], natriumcarbonaat [E500]), zout, geleermiddel (pectine [E440]), conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), voedingszuur (citroenzuur [E330]), mageremelkpoeder, glucosestroop, verdikkingsmiddel (xanthaangom [E415]), natuurlijke aroma’s, vanillearoma, kleurend wortelconcentraat.

Dit zijn 7 verschillende soorten suiker in 1 product. Zou je met deze kennis deze koeken alsnog kopen?

Claims

Als je op een etiket kijkt, zie je daar regelmatig staan: suikerarm, suikervrij of zonder toegevoegde suikers. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Suikerarm
Dit houdt in dat het suikergehalte van het product maximaal 5 gram per 100 gram óf 2,5 gram per 100 milliliter is.

Suikervrij
Dit houdt in dat het suikergehalte van het product maximaal 0,5 gram per 100 gram óf 0,5 gram per 100 milliliter.

Zonder toegevoegde suikers
Dit houdt in dat er geen suikers of zoetstoffen toegevoegd zijn. Vaak zie je op een product staan: van nature aanwezige suikers. Dit betekent dat als er zonder toegevoegde suikers op het etiket staat, er wel suikers in het product aanwezig kunnen zijn. Dit zijn meestal de suikers die van nature aanwezig zijn in een product.

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx