THT en TGT?

Op dit moment kunnen we per persoon gemiddeld 34 kilo eten en drinken per persoon per jaar besparen als we minder voedsel weggooien. Dit staat ongeveer gelijk aan €120,-, maar is het ook niet heel best voor het milieu. We zijn vooral goed in het verspillen van brood, zuivel, groente, fruit en vlees (gekeken naar de eetbare delen van een voedingsproduct).

Iedereen kent het wel. Je kijkt naar de datum en je vraagt je af, kan ik dit nu nog wel eten, of kan ik dit beter niet eten? Voor de zekerheid besluit je het toch niet te eten en gooi je het maar weg.

Een van de dingen waarop veel voeding verspild wordt is de datum.

Op verpakkingen staat altijd een datum genoemd. In Nederland worden 2 soorten houdbaarheidsdatums gebruikt. THT datum en de TGT datum. Het kan zijn dat je de nieuwe commercial hiervan al op tv hebt gezien.

THT-datum

De THT-datum staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Dit zegt iets over de kwaliteit van het product. Je komt ze met name tegen op producten die niet snel zullen bederven (koffie, houdbare melk, pasta). Tot aan deze datum wordt een goede kwaliteit van het product gegarandeerd. Na deze datum kunnen deze producten vaak nog prima gebruikt worden. Of het nog goed te gebruiken is, kom je achter door je zintuigen goed te gebruiken. Kijk hoe het eruit ziet, ruiken hoe het product ruikt en proeven of iets nog lekker is.

TGT-datum

TGT staat voor Te Gebruiken Tot. Deze datum, je raadt het al, staat op producten die snel bedereven. Denk hierbij aan vlees, verse vruchtensappen en bijvoorbeeld groente. Voor deze datum geldt dat je een product nog tot of op die datum kan eten. De kans dat je er anders ziek van kan worden is aanwezig.

Heb je iets te veel gekocht en denk je dat niet op te kunnen eten voor de TGT-datum. Vries het dan van tevoren in. Zo blijft een product langer goed.

Leuk dat je dit nu weet, maar hoe kun je minder verspillen?

Tips voor minder verspilling

  • Zorg dat je koelkast koel genoeg staat. 4 graden Celsius is een goede temperatuur.
  • Weet hoe en waar je het eten het best kunt bewaren.
  • Check in je kast wat als eerste op moet.
  • Kijk, ruik en proef bij de THT-datum.
  • Maak een planning en een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je te veel inkoopt.
  • Soms heb je gerechten waar maar een stukje van een bepaalde groente nodig heb. Probeer in je planning rekening te houden met de overgebleven helft en eet deze later in de week.
  • Kook op maat, wie eten er mee en hoeveel kan ik dan het beste maken?
  • Met restjes kun je prima een soep maken, verwerken in een salade of omelet.
  • Maak één dag in de week een restjesdag J

Ook kunnen er dingen ingevroren worden. Zo blijven producten langer houdbaar. Ook dan kun je niet alles oneindig bewaren. Hoe dat eruit ziet kun je hieronder lezen.

Hoe lang kun je voedingsmiddelen bewaren in de vriezer?

  • Brood – 1 maand
  • Margarine en boter – 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)
  • Vlees – 3 maanden
  • Soep – 3 maanden
  • Vis – 6 maanden
  • Fruit – 8-12 maanden
  • Groente – 1 jaar